Helyi nevezetességek

Ha figyelemmel kíséred az oldalt, sok helynévvel találkozhatsz. Mindnek külön története van, és én igyekszem minden évben legalább egyszer arra járni, felkeresni mindet.

https://afoldgomb.hu/magazin/a-foldgomb-2017-december/szolohegy-jaras-veszelyeztetett-terep-osi-kulturtaj

Ha a fenti linkre kattintasz, olvashatsz kicsit arról, miben változott a hagyományos szőlőtermesztés, mennyi értékes terület gazdátlanodott el. Valahogy azonban most mégis mintha egyre többen lennénk a hegyben, sétáim során már mindig találok valakit, aki éppen a szőlőjében dolgozik. Ezeknek a helyeknek egy új, közösségépítő szerepe is lett, a munka után egyre többen választják szívesen a túrázást, programokat és új hagyományt teremtenek.

Egyik túraállomásunk a Szent Donát kápolna szokott lenni, a már hagyománnyá vált újévi túránk pezsgőbontó állomása. A július első vasárnapján tartandó szentmise ~200 embert vonz évről évre. Az őszi Kámán-túránk szalonnasütő állomása. Traktoros találkozó helyszíne, geoláda lelőhely.

A másik nagy közösségépítő helyünk a Kezesfa. Régen ez a fa arra szolgált, hogy a helyes irányt mutassa, egyik faluból a másikba az erdőn keresztül melyik úton keresztül tudnak eljutni az emberek. Mostanában ilyenre ritkán vállalkoznak, viszont pár éve Kezesfai találkozót tartottunk, amelyre Marcali, Kéthely, Horvátkút, Somogysámson és Hollád túrázói indultak útnak, és délben egyszerre, mindegyik irányból érkeztek az emberek. Nagyon vicces és izgalmas volt olvasni, amikor a csoportbeszélgetésbe jöttek az üzenetek: Hollád úton, Marcali úton, Horvátkút úton….

Pörkütt Márton sírja is megér egy misét. Az állítólagos betyár, vagy betyárok áldozata sírját a mai napig látogatjuk, és több történetet is ismerünk a haláláról, viszont azt nem tudjuk, melyik lehet igaz.

Hogy egy kis falusi nevezetességet is említsek, számomra a harangtorony az, ami különlegességgel bír. Mivel harang már régóta nincs benne, a lépcsői ledőltek, mégis funkcióval bír: helytörténészünk minden év november-decemberében kiállítást tart benne.

Szokásom volt mondani: Gyertek Holládolni!

2 thoughts on “Helyi nevezetességek

  1. Gratulálok Holládiaknak a hagyomány ápolásáért további sok sikert.

  2. Igazán figyelemre méltó oldal, de legfőképpen amiről tudósít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük